Na Divčibarama novi moderni vidikovci, kružne šumske staze …

Pošto je na isteku prošle godine privedena kraju gradnja etno tržnice u centru Divčibara, na ovoj popularnoj srpskoj planini u planu je i gradnja dodatnih sadržaja koji će zaokružiti bogatu turističku ponudu.

U narednom periodu Divčibare bi trebalo da dobiju nekoliko specifičnih planinskih atrakcija, poput modernih vidikovaca, planinskih kapija, sportsko-rekreativne zone i kružne šumske šetne staze, sa ciljem da privuku još više turista.

Kako nam je rekla Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, u januaru je za taj projekat za koji je idejno rešenje izradio studio za pejzažnu arhitekturu Kota S iz Beograda po konkursu Grada Valjeva, konkurisano kod Ministarstva turizma.

– Trenutno čekamo da nam se odobre sredstva za tu investiciju vrednu oko 28 miliona dinara – kazala je Markovićeva. Ona je ove sadržaje najavila još početkom prošle godine, rekavši da su urađeni projekti za četiri vidikovca, kao i projekat uređenja Titovog gaja, gde bi trebalo da bude smeštena sportsko-rekreativna zona.

Prema idejnom rešenju, Divčibare će dobiti savremene vidikovce na lokacijama Paljba, Golubac, Crni Vrh i Krivina, zatim, tri kapije na ulazima u Divčibare, centralni trg sa amfiteatrom, sportsko-rekreativnu zonu, uređenu česmu sa parking prostorom, kao i kružnu šetnu stazu na mestu postojeće.

Za četiri vidikovca na Divčibarama idejno rešenje predviđa moderne platforme koje će posetiocima omogućiti pravi doživljaj ove visoravni na kojoj se sudaraju vazdužne mase sa Karpata, Jadranskog mora i Panonske nizije.

Na vrhu Paljba (1.051 metar nadomorske vidine), u planu je vidikovac na dva nivoa, sa tri trouglaste platforme, parkingom, pergolom savremenog dizajna, ležaljkama za odmor i orijentir tablom koja ukazuje na pravce u kojima se pružaju vizure.

Na 1.056 metara nadmorske visine, na vrhu Golubac, predviđen je vidikovac u obliku tri kocke smaknuto naslagane jedna na drugu. Zapadno od vidikovca Golubac, uređenom stazom kroz šumu, stizalo bi se do platforme sa koje se pruža pogled na venac planine Maljen.

Na samom vrhu drugog po visini Maljenskog vrha koji nosi naziv Crni vrh (1.096 metara nadmorske visine), na stenovitom tlu biće postavljena dugačka drvena klupa nepravilnog oblika, ankerisana u stene, a na prilazu do vidikovca predviđen je amfiteatar na četiri nivoa, sa umetničkom instalacijom “Klupa za slikanje”, što će biti idealno mesto za fotografisanje jer uokviruje vizure koje se pružaju sa vidikovca.

Poslednji vidikovac koji će biti modernizovan je vidikovac Krivina, na kojem je na postojećem proširenju površine oko 415m2 planirano uređenje platoa i popločavanje behaton pločama u četiri boje. U nastavku platoa, sa ivice stene, biće izvučena polukružna platforma sa staklenim panelima, metalnom konstrukcijom pričvršćena za stenu, sa koje će se pružati pogled na okolna brda.

U delu između crkve i reke predviđen je centralni trg sa polukružnim parterom na tri nivoa, koji će voditi do amfiteatra sa pozornicom, a sa druge strane reke, ispod puta, planiran je još jedan polukružni koji će gledati na trg. U centralnom delu prostora biće postavljena česma inspirisana cvetom narcisom koji je zaštitni znak Divčibara.

Sportsko-rekreativna zona planirana je neposrednoj blizini samog centra Divčibara, a zamišljena je kao livada okružena šumom, uređena u vidu parkovskog prostora sa delovima za sport i rekreaciju (trim staza, stolovi za šah, fitnes park).

Od sportsko-rekreativne zone do izvora Žujan u planu je postavljanje kružne šetne staze od drvenih platformi u dužini od 2 kilometra koja će pratiti postojeću šetnu stazu, a duž nje su predviđena proširenja sa mestima za odmor, kao i mostići koji omogućavaju lak prelaz preko potoka.

Specifičnost ovog idejnog rešenja su i kapije na ulazu u Divčibare, koje će biti postavljene na tri lokacije – jedna iz pravca Mionice, a druge dve u blizini vidikovca Paljba na saobraćajnicama iz pravca Kosjerića i Kaone.

Najzad, posebnu atrakciju za turiste predstavljaće “šumski megafoni”, višenamenske umetničke instalacije koje usled strujanja imaju efekat pojačanog eha. Plan je da budu vazduha nasumično razbacani širom zaravni na vrhu planine i da se u njima odmara i posmatra priroda, ali i da posluže kao zaklon od padavina.

Još jedan kuriozitet biće i hoteli za insekte. Plan je da se na ivicama šume postave drvene konstrukcije dizajnirane da podsećaju na grad, koje će služiti kao “hoteli” za insekte u cilju povećanja brojnosti insekata i edukacije posetilaca.

Inače, u junu prošle godine tadašnji ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da je u nacionalnom investicionom planu planirano dodatnih milion evra za izgradnju sportsko-rekreativnih sadržaja na Divčibarama.

Izvor: eKapija, foto: TO Divčibare

Leave a Comment