Božić Bata doneo poklone deci u Jablanici

U planinskom selu u srcu Zlatibora u Jablanici tradicionalno se dočekuje Srpska Nova godina i to sasvim na jedan neobičan način.
U porti seoske crkve brvnare u Jablanici, posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice, iza Tornika, po tradiciji 13. januara, uoči Srpske nove godine, došlo je i staro i mlado.

Održano je večernje bogosluženja, a zatim je usledilo paljenje ostatka badnjaka u porti crkve i predstava za decu. Usledilo je veliko oduševljenje, najviše dece, jer je došao Božić Bata, koji je doneo paketiće za najmlađe meštane.

– Ovo je jedan od lepših događaja u zlatiborskom kraja, leti ima seoskih vašara i višeboja, dok je zima “gluv”period, pa je ovaj doček Srpske Nove godine na seoskom saborištu izuzetna prilika za druženje meštana iz svih zaseoka razuđenih po brdima na padinama Tornika  kažu meštani Jablanice.

Za to vreme u dva kotlića kuvaju se lovački gulaš i kupus, a služe se i topli napitci, poput “vruće” rakije, kuvanog vina i čaja, po ukusu svih posetilaca.

Malo po malo, pa uz trupače zaigraju čuvenu “Užičanku”, ne bi li se zagrejali, dok domaćini ne ispale novogodišnji vatromet, kada će zaplamteti nebo nad Jablanicom.

Organizatori ove manifestacije su Opština Čajetina, TO Zlatibor i TU Jabanica.

Na ovaj način u tradicionalnom duhu planinci obeležavaju večerašnji doček, dok na pozornici Kraljevog trga u centru Zlatibora večeras gostuju Bojana Marović i Mirjana Aleksić, kao i trubački orkestar Dejana Jevđića.

Autor: LZS, foto: TO Zlatibor

Leave a Comment