Uređenje zelenih površina na Zlatiboru i u Čajetini

Na Zlaziboru i u Čajetini počela je prolećna sadnja cveća i ulepšavanje zelenih površina, koje radi KJP Zlatibor.  U akciju su se tradicionalno uključili zlatiborski osnovci, ovoga puta učenici šestog, sedmog i osmog razreda.

Za ovu sezonu nabavili smo 13 000 sadnica različitih vrsta sezonskog cveća. Među biljnim vrstama dominiraju begonije, kadife, big begonije, a cvetne površine krasiće i petrovci, tamjanike, kaliope, sanpatiens…, naveli su iz KJP Zlatibor.

I ove godine sadnja počinje od uređenja prostora kod zgrade TO Zlatibor, kružnog toka kod hotela Olimp, malog kružnog toka kod teniskih terena i zgrade Kulturnog centra. Nakon toga krenuće se sa sređivanje cvetnih površina na Kraljevom trgu, kao i sadnja cveća u žardinjerama i ostalim manjim površinama na Zlatiboru.

Nakon sadnje Služba zelenila nastaviće sa održavanjem zasađenog sezonskog cveća. Nega se sastoji od stalne kontrole cvetnjaka, zalivanja, primene sredstava za prihranu i zaštitu, uklanjanja precvetalih cvetova, uklanjanja korovskih vrsta, okopavanja cvetnog zasada i po potrebi zamene oštećenih biljaka.

KJP Zlatibor svake godine obezbeđuje sadnice za škole i vrtiće, koji se samostalno organizuju oko sadnje i održavanja.

Autor:LZS, Izvor: Zlatibor Press

Leave a Comment