U slavu junacima poginulim na Cigli

Pre 109 godina na mestu Cigla, koju meštani zovu Bijela Glava, održala se bitka između nadmoćnije Austrougarske vojske i Limskog odreda kojim je komandovao major Vasilije Luković. Nakon žestoke borbe ratnici Limskog odreda, užičke vojske i dobrovoljaca uspeli su da zaustave Austrougare avgusta 1914. godine.

Među izginulim ratnicima naše vojske svoj život je položio i komandant trećeg bataljona  Četvrtog kadrovskog puka major Vasilije Luković. Pre devet godina na ovom mestu hrabrim borcima podignut je spomenik, rad Vladimira Mitrovića, u organizaciji Turističkog udruženja Jablanica.

Nakon polaganja venaca i održanog parastosa palim ratnicima, prisutnima se obratio predsednik TU Jablanica Vukomir Božanić:

– Osmog i devetog avgusta na pojedinim mestima tri do četiri puta brojniji neprijatelj udario je po braniocima. Naredba – odsudna odbrana, 37 mrtvih ovde na Cigli. Sahraniše svoje mrtve drugove, prebrojaše mnogo više ranaca Austrougara i podigoše spomenik  majoru Trećeg bataljona Vasiliju Lukoviću isklesavši ga vojničkim bajonetima – rekao je Božanić.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović:

– Braćo i sestre, čast mi je i zadovoljstvo da vas danas pozdravim u ime opštine Čajetina i u svoje lično ime na ovom svetom mestu, a sveto mesto jeste svako mesto gde su naši junaci ginuli i ostavljali svoje kosti, a ovde imamo primer gde su naši sunarodnici, sugrađani, obični ljudi, branili položaje, branili Srbiju, branili otadžbinu i nama ostavili duboke poruke koje su napisane na ovom spomen obeležju – rekao je Stamatović.

Odmah zatim prisutnima se obratio i načelnik opštine Rudo, Dragoljub Bogdanović.

– Natpis ispisan ovde na kamenu majora Vasilija Lukovića „ispunio si dužnost prema kralju i otadžbini, zavidimo ti, pozdravljamo porodicu“, nešto je što bi trebalo učiti u vojnim školama i za mene kao oficira, više je nego uzvišeni junački čin i odnos vojnika prema svom komandantu, kralju, otadžbini, narodu – rekao je Bogdanović.

Neko ko nas je istorijski podsetio na ovaj događaj bio je i pukovnik Dragan Krsmanović:

– Mi smo danas ovde da se poklonimo senima naših slavnih predaka i da pogledamo ovaj kameni spomenik na kome su u manje od 20 reči sačuvane četiri velike istine – rekao je Krsmanović.

Među prisutnim gostima bio je i uvek rado viđen gost, bivši načelnik Generalštaba vojske Srbije, general Ljubiša Diković:

– Ponosan sam danas što sam ovde sa ovim divnim ljudima, što ćemo i na ovaj način dati značaj i pomenuti sve te hrabre ljude koji su svoj život dali za slobodu i čast otadžbine – rekao je Diković.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment