Treći Bazzum džez festival od 23. do 25. maja

Treći Bazzum džez festival biće održan od 23. do 25. maja u Narodnom pozorištu Užice. Za ovu godinu organizatori su pripremili prateći i glavni program u okviru kojeg će nastupiti šest bendova, četiri iz Srbije i bendovi iz Austrije i Amerike.

Foto: M. H.

Zvezde ovogodišnjeg Bazzum džez festivala su članovi američkog sastava Yellowjackets, rodonačelnici fuzijskog džeza i dobitnici dve Gremi nagrade i 17 nominacija. Iz Austrije dolazi bend Maja Jaku bend, čija pevačica Maja Jakupović je sa naših prostora, a bend je sastavljen od muzičara iz više zemalja.

Foto: M. H.

Menadžer Festivala Radiša Selaković se zahvalio svima koji su pružili podršku i omogućili da se Festival i ove godine organizuje.

Ovaj festival je prva manifestacija kojom se otvara Užičko leto, biće i najveći događaj koji Gradski kultruni centar organizuje ove godine. Imamo odličnu saradnju i sa Muzičkom školom Vojislav Lale Stefanović, u kojoj je otvorena katedra za džez sa odsekom solo pevanje. Postoje i najave da će u narednih desetak godina otvoriti još nekoliko katedri ne samo u nižoj, već i u srednjoj muzičkoj školi, rekao je Selaković i naveo da je ineteresovanje za Festival veliko i da se uveliko javljaju ljudi iz drugih gradova da rezervišu karte.

Festival će otvoriti Jovan Milovanović kvartet u 19 i 30 časova u četvrtak, 23. maja. Tog prvog dana u GKC održaće se promocija biografije Četa Bejkera, o kojoj će govoriti muzičar Branko Marković. Drugog dana u 19:30 nastupiće sastav Dušana Petrovića, a od 21:30 sekstet Branka Markovića i Ivana Ilića. Prethodno će od 16 časova u Muzičkoj školi na programu biti predavanje upravo Ivana Ilića o tome kako se sluša džez, što je nastavak njegovog predavanja od prošle godine. Poslednjeg dana u 14 časova Jelena Jovović će u Muzičkoj školi održati predavanje o istorijskoj ulozi vokala u džezu. Od 19:30 sviraće sastav Maje Jaku, a od 21:30 sekstet Jelene Jovović.

Foto: M. H.

Gradski većnik Ratko Trmčić je istakao da je Grad Užice je prepoznao ovu manifestaciju čiji je i ovogodišnji pokrovitelj. On je pozvao sve ljubitelje džeza da posete Festival i uživaju u ovoj muzici, ali i one koji nisu upoznali džez da dođu i upoznaju ga, jer ne sumnja da će ga zavoleti.

Foto: M. H.

Direktor Gradskog kulturnog centra Užice Filip Baralić je naveo da mu je drago što nastavljaju saradnju i što se Bazzum džez festival sprovodi u okviru projekta Užice-prestonica kulture 2024. godine.

Na ovogodišnjem Festivalu ćemo moći da ugostimo eminetne umetnike savremene džez scene i to je prava prilika da se naš festival prepozna na lokalnoj i međunarodnoj džez sceni, rekao je Baralić.

Izvor: Radio Luna

Leave a Comment