Otvoren Centar za mlade

Na Zlatiboru je juče otvoren Centar za mlade, sa željom lokalne samouprave da mladi sa teritorije Opštine Čajetina imaju svoj prostor za višestruke namene. Savremeno opremljen prostor, pruža mladima mogućnost za druženje, edukacije, ali i brojne druge benefite.

Prilikom otvaranja Omladinskog centra, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da je najpre Ministarstvo turizma i omladine kroz svoj projekat pokrenulo omladinski aktivizam čime su dali ideju da lokalne samouprave otvore omladinske centre za šta su opredelili sredstva i svu potrebnu logistiku.

Opština Čajetina obezbedila je ovaj prostor, da mladi imaju svoj kutak, da se okupljaju u pristojnom prostoru, da šire svoja poznanstva, sa idejom da se bave i volonterizmom i humanitarnim radom. Kancelarija za mlade iz Užica, koja ima dugogodišnje iskustvo pružila nam je podršku i ovom prilikom im se zahvaljujemo. Ne treba se zatvarati u lokalne okvire, potrebno je da pokažemo deci kako treba da prevaziđemo barijere, da li teritorijalne, verske, nacionalne, kroz ovakve sadržaje možemo da gradimo svetlu budućnost našim budućim generacijama, rekao je Stamatović.

U okviru svečanog otvaranja Omladinskog centra predstavljen je i projekat Mladi zajedno čija je jedna od aktivnosti podela omladinskih kartica mladima uzrasta od 15 do 30 godina koje stvaraju mogućnost ostvarivanja popusta u brojnim uslužnim delatnostima.

Dejana Stevanović koordinatorka Kancelarije za mlade na Zlatiboru, istakla je da je projekat Mladi zajedno pokrenut sa ciljem pravljenja baze podataka mladih, ali i da se u isto vreme afirmišu privredni subjekti da se uključe u mrežu popusta koji će mladima omogućiti da ne žive u potrošačkim uslovima. Uz omladinsku karticu mladima će brojne stvari biti pristupačnije.

Foto: Opština Čajetina

Veliki broj privrednih subjekata se odazvao ovoj akciji, pa će mladi sa teritorije Opštine Čajetina moći da ostvaruju značajne popuste u određenim objektima. Popuste odobravaju restorani i kafići, radnje sportske opreme, frizeri, kozmetičari i mnogi drugi, ali je svakako veliki benefit što će se ovim projektom omogućiti da mladi budu više aktivni u društvu.

U planu Kancelarije za mlade na Zlatiboru je i niz drugih projekata i aktivnosti među kojima su i brojne obuke koje će višestruko biti korisne mladima.

Pružajući podršku novootvorenoj Kancelariji za mlade Čajetina, koordinatorka kancelarije iz Užica Marija Maričić, naglasila je da sve kancelarije na nivou Srbije funkcionišu kao jedna, a sve u okviru Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade. Naviknuti da među sobom dele dobre prakse, uvažavaju tuđi rad, ali i da dele projekte koji su se pokazali kao primer dobre prakse, Kancelarija za mlade je pružila podršku čajetinskoj kancelariji.

Samim tim što smo blizu, smatram da imamo zajednički interes da mlade motivišemo i na različite načine doprinosimo da se oni uključuju u brojne aktivnosti, poručila je Marija Maričić.

Izvor: Opština Čajetina

Leave a Comment