Užičanin proizodi najviše vodnjike na svetu

Za godinu dana Predrag Simić (29) iz Užica proizveo je 820 litara vodnjike, a ove godine zbog velike potražnje proizvodnju će povećati na 3.000 litara. Za sada je  najveći proizvođač ovog vitaminskog pića, punog antioksidanata, enzima i minerala.

„Kraljica imuniteta“, kako ju je nazvao Predrag Simić, u užičkom kraju poznata je i kao zimski sok, jutarnji sapsilac, vitaminska bomba. U ovim krajevima se pravi od davnina. Svojom strukom, završenim fakultetom i masterom na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, rešio da ovo čudnovato piće učini poznatom širom Srbije, ali i u svetu.

– Vodnjiku je pravio moj čukundeda u selu Bioska, pa sve generacije do mene, osim mog oca. Gledao sam dedu kako pravi i naučio. Uz pomoć moje struke uspeo sam da izbalansiram odnos voća, tako da bude odgovarajuća za što širi krug ljudi. Znate, ako se stavi naprimer više kleke, može izazvati neke druge probleme ili nekog drugog voća. Ovako sam našao pravi balans koji samo može svima da koristi – kaže Predrag.

U sastav vodnjike ulaze jabuke divljake, one su i najzastupljenije, divlje kruške, drenjine, trnjine, glog, šipurak i kleka, a da bi dobila na aromi dodaje se i dunja  (odnos količina je tajna). Voće se isključivo preliva izvorskom vodom u koju ono vremenom pusti sve svoje kvalitetne sastojke. A sastojke i izvorsku vodu nalazi na obroncima Tare, u selu Bisoka gde sada živi njegova baka Dobrinka. Baku u šali zove “direktorkom nabavke”, jer sa njom ide da bere divlje voće. Proizvodnja, odnosno fermentori, nalaze se na Beloj Zemlji, kod druge bake Milojke Knežević, koja je “direktorka prerade”, jer se ona brine da svo voće koje se dotera iz Bioske bude uredno prepbrano, oprano i složeno. Naravno, pomažu mu i otac i majka, kada imaju vremena. Tako spremljen napitak treba da odstoji 45 dana.

– Osim voća i izvorske vode više ništa ne dodajemo, a i ne pasterizujemo je da ne bi izgubila vitamine, pre svega, vitam C. Naši stari nisu imali limuna i pomorandže, pa su zato pravili vodnjiku, da se ne bi razboleli ili kada imaju visoku temperaturu. Pored toga, vodnjika je dobra za varenje hrane, gorušicu. Jedna čaša posle večere odlično deluje, što i moji kupci kažu. Dobra je za čišćenje krvnih sudova, za dezinfekciju mokraćenih kanala i bubrega. Takođe je dobra i za dijabetičare, jer u njoj samo ima prema analizama koje sam uradio, 1,8 grama fruktoze na litar, dok drugi zdravi sokovi imaju 95 grama šećera u litru – kaže Predrag.

A naročito je dobra protiv mamurluka, što je saznao dok je vodio studentski život.

– Stalno su me moje kolege studenti pitali imam li onog mog napitka da im dam, naročito posle burne noći. I uvek ih je spasavala. Tako sam, kada sam bio pri kraju fakulteta shvatio došao na ideju da je proizvodim i zarađujem, jer je baš tražena – kaže  Predrag i dodao je da se može dnevno piti jedna do dve čaše.

Činjenica da je ovog dragocenog, brendiranog, potpuno prirodnog napitka punog vitamina, prošle godine proizveo i plasirao oko 820 litara na domaćem tržištu, a da će ove godine proizvodnja i plasman biti četiri puta veći.

– Moj cilj je da zaista budem najveći proizvođač vodnjike na svetu. Pre svega da pokrijemo domaće tržište, a onda i da se ona nađe na svim kontinetima, da je izvozimo ne samo u Evropu, već i u Ameriku, Australiju, Aziju, Afriku – dodao je mladi Užičanin, koji je sada na doktorskim studijama.

Autor: LZS

1 thought on “Užičanin proizodi najviše vodnjike na svetu”

  1. Molim Vas Jel ovaj vaš proizvod došao u Australiju
    Ako Jeste Kako da ga nadjem
    Unaltered Hvala

    Reply

Leave a Comment