U KONKURENCIJI ZA NAJSELO SVETA: Gostilje – Tu je svet priznao lepotu, tu se nižu vodopadi i „kupaju vile“

Dobre vile, sve i da su tu, a jesu u narodnim verovanjima, neka se i dalje kupaju u divoti vodopada u Gostilju, i neka mame zaljubljenje, tek selo u kome su se „udomile“ hoće i ima adute da bude najlepše turističko – u celom svetu.

Prošle godine malo mu je nedostajalo da natakne krunu koja ode preko par brda dalje, u Mokru Goru, stoga će ove pokušati opet da se svojom lepotom nametne kod Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Kako god odluči žiri, Gostilje, udaljeno 25 kilometara od centra Zlatibora, ostaće jedna od mnogih nezaobilaznih destinacija na najposećenijoj srpskoj planini. Sve to s razlogom, a najdominantniji je vodopad na Gostiljskoj reci visok 22 metra, jedan od najvećih u Srbiji.

Pod njim se, ka ušću u Katušnicu, poređalo još desetak manjih. Iz davnih dana ostala je priča da se pod velikim vodopadom noću kupaju vile čije čini zauvek vežu zaljubljene. Kad momak i devojka prođu iza vodopada, ostalo je verovanje, cvetaće im ljubavi i pratiti ih sreća do kraja života.

– Imali smo više veridbi pod vodopadom, a par mladenaca iz Republike Srpske ovde je doveo matičara i venčao se. Neretko nam dolaze muževi i žene koji su nekada kao momak i devojka prošli ispod vodopada, mnogi od njih već imaju decu – kaže Miroslav Tucović, predsednik Turističkog udruženja Gostilje.

Ne znaš da li je vodopad u Gostilju lepši s ranog proleća kad nabuja Gostiljska reka, s leta kad se oko njega sve zeleni, ili zimi kada zaledi. Od osnivanja TO Gostilje 2009. izgrađeni su 500 metara pešačkih staza, prostor za piknik, dečje igralište. Gostilje je dobilo bazen koji se puni čistom izvorskom vodom, fudbalsko igralište i asflatirani parking na kome ima mesta za 100 vozila. Potpuno je rekonstruisana rodna kuća Dimitrija Tucovića, inače zaštićena kao nepokretno kulturno dobro.

Ponos Gostilja su i dobro očuvana vodenica na reci Vrelo, pastrmski ribnjaci, prirodni ekosistemi vrhova Čigora i Brokovac koji se nalaze u granicama Parka prirode Zlatibor. Do njih se ide dobrim putevima, do njih vodi turistička signalizacija. Još štošta će u doglednoj budućnosti Gostilje moći da ponudi turistima. U planu je stavljanje u turističke svrhe Rakovičke pećine iz koje izvire Rakovički potok i koja je bogata pećinskim nakitom. I Rakovička jamina – jama prečnika 15 i dubine 80 metara, koja takođe obiluje stalaktitima i stalagmitima, prema najavama TO Gostilje, postaće atrakcija.

Umetnulo se Gostilje u niz komšijskih zlatiborskih sela, a svako od njih ima šta da ponudi: U LJubiš na svežu pastrmku, iz njega u Gostilje „gde se kupaju vile“, odavde u Sirogojno – mesto čuvenih pletilja i Muzeja na otvorenom „Staro selo“, na kraju ture Stopića pećina u Rožanstvu…

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment