Osnovci i KJP Zlatibor pošumljavaju Zlatibor

Opština Čajetina zacrtala je veoma jasan i ambiciozan cilj da ponese titulu prve ekološke opštine u Srbiji. U skladu sa tim KJP Zlatibor u saradnji sa lokalnom samoupravom počelo je da organizuje akcije kako bi se taj cilj sproveo u delo.

Opštini Čajetina je od Ministarstva zaštite životne sredine za Projekat „Pošumljavanja pretovarne stanice Zlatibor“ odobreno 1.557.192 dinara, na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini. Ovim projektom predviđena je sadnja oko 1300  višegodišnjih sadnica, autohtonih vrsta, poput crnog bora, breze i omorike. Vrednost pomenutog projekta je 2.024.748,50 dinara, koji resorno ministarstvo finansira sa 1.557.192 dinara, a ostatak Opština Čajetina.

Danas je u okviru pomenutog projekta na delu iznad pretovarne stanice i budućeg sedišta ovog preduzeća posađeno oko 1000 sadnica crnog bora.

Radove su izvodili radnici KJP Zlatibor a u pomoć su pritekli i učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Dimitrije Tucović sa Zlatibora, kako bi kroz rad i druženje stekli svest o važnosti očuvanja životne sredine.

Pošumljavanjem navedenog lokaliteta značajno će se povećati procenat zelenila što će imati višestruke funkcije i to: rekultivacija zemljišta od degradacije, očuvanje vizura, očuvanje izgleda prirodnih predela, sprečavanje erozije i stabilizacija tla. To su istovremeno i ciljevi ovog projekta. Projektom je predviđena sadnja 925 sadnica crnog bora, ali je nabavljeno nešto više, tako da će ukupno biti zasađeno oko 1500 sadnica, tako da će naredne sedmice biti posađeno još oko 500 sadnica crnog bora, a planirana je i sadnja 132 pančićeve omorike i 225 sadnica breze.

S obzirom da je reč o degradiranoj površini, ovaj projekat najpre predviđa izvođenje obimnih pripremnih radova, koji podrazumevaju dreniranje i nasipanje zemlje, pa tek onda sadnju.

Izvor: TO Zlatibor

 

 

Leave a Comment