Novi vidikovac na Tari

Planina Tara dobila je dvanaesti vidikovac „Vrla ripa“. Ovaj vidikovac se nalazi na 800 m od Kaluđerskih bara na putu prema Ponikvama, na Uroševoj steni. Pogled sa njega se prostire na selo Jasikovice i Solotušu. Tu je izgrađena osmatračnica visine oko 8 metara.

Foto: Prvi portal Bajina Bašta

– Sredstva za izgradnju vidikovca u iznosu od 1,3 miliona dinara opredelilo je Ministarstvo za turizam preko regije Zapadna Srbija – kaže Milan Đurić, direktor TO Tara Drina.

“Vrla ripa“ je izdužena i uska stena na 955 nadmorske visine, bez zaštitne ograde i drugog mobilijara. Spada u najposećenije vidikovce sa kojih se posmatraju Jasikovice i ostaci Solotnika, srednjovekovne tvrdjave iz 15 veka.

Da podsetimo letos je otvoren vidikovac “Zelenika” iznad Perućca odakle se pruža pogled na jezero i tok reke Drine ka Bajinoj Bašti. Tu su još vidikovci Banjska stena, jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Srbiji. Od Mitrovca je udaljen 6 kilometara, a nalazi se na 1.065 metara nadmorske visine. Sa njega se pruža nezaboravan pogled na akumulaciju Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u Bosni.

Vidikovac Bilješka stena je vidikovac na planini Zvijezda na 1.225 metara nadmorske visine, na granici prirodnog rezervata „Zvezda“. Udaljen je 6 km od Predovog krsta. Vidikovac Crnjeskovo je smešten na litici visokoj 980 metara nedaleko od Кaluđerskih bara. Sokolarica je vidikovac smešten na obodu visoravni i naselja Sokolina, udaljen 4 km od Račanske šljivovice, 10 km od Кaluđerskih bara i 12 km od Mitrovca, dok se vidikovac Sjenič nalazi na Crnom vrhu na oko 6 km od Predovog krsta. Na ovom lokalitetu na 1.444 metara nadmorske visine dominira 12 metara visoka drvena osmatračnica. Odavde se otvara pogled na šumoviti masiv Tare. Osluša je vidikovac, u istoimenom vikend naselju, udaljen 7 km od Mitrovca ka Кaluđerskim barama.

Vidikovac Ravna stjena ili Grad se nalazi u blizini brane Lazići i jezera Spajići u Zaovinama. Janjač je na 1.473 mnv i jedan je od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara i verovatno jedan od najlepših vidikvaca. Nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Кaraklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske. Do njega se stiže uređenom tematskom stazom kroz selo Кaraklije. Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na atar sela Zaovine i masiv Tare, a sa druge strane je Višegrad, a pri dobrim vremenskim uslovima može se čak videti čuvena ćuprija na Drini Mehmed-paše Sokolovića.

Platno ili Vranovina je vidikovac udaljen oko 3 km od Кaluđerskih bara na 950 m nadmorske visine na obodu starog kamenoloma u blizini sela Jasikovice. Pogled se pruža na Bajinu Baštu i dolinu Drine, predele Rače i Solotuše i Osata u Bosni. Opremljen je zaštitnom ogradom i drvenim mobilijarom.

Autor: LZS, naslovna foto: Prvi portal Bajina Bašta

Leave a Comment