Njegove figure su kao stvarne

Ko je posetio StaPark u klisuri reke Đetinje i video figure neolitskog čoveka, zastao je da se uveri da to nije pravi čovek, već samo figura. Autor ovih veoma realističnih figura je Branislav Crvenković i njegov tim.

– Istorijska epoha neolita nas je prelomila da se angažujemo na projektu StaPark. Nije nam ovo prvi put da radimo ovoliko figura i scenografiju. Radili smo za muzej u Požerevcu, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, za muzej Marko Polo na Korčuli…– kaže Branislav i dodaje da je na StaParku radilo oko 30 scenografa, keramičara, vajara, slikara i kostimografa.

Malo je bilo neobično raditi na neolitskom čoveku, jer tu nije bilo ničeg takoreći opipljivog.

– Ne postoje dokazi što se tiče fotografija izgleda tog čoveka. Sve se radilo bazirano na figuranima koje su iskopane. Postoje dokazi da su koristili lan, pošto su iskopani fosili lanenog platna. Na osnovu figurina došli se do saznanja da su generalno imali riđu kosu ili su farbali kosu u crveno, pošto je na nekim figurinama nađena kosa ofarbana u crveno. Niz tih nekih pretpostavki vezano sa tih figurana nam je bila polazna osnova. Jedino je jasno bilo da je fizionomija, da je čovek bio homosapijans – kaže naš sagovornik.

Jedan od velikih izazova u njegovom dosadašnjem radu je bila izrada voštane figure Milunke Savić za Muzej voštanih figura u Jagodini.

– Najveći izazov je bio kada smo radili figuru Milunke Savić. Sve ostale figure koje smo radili imali smo dokumentaciju, fotografije u boji, a ovde je bilo jako teško pretočiti nešto sa loše crno-bele fotografije. Suštniski, ne znamo kakva je bila nijansa boja očiju Milunke Savić. To je veoma bitan detalj kada je u pitanju hiperrealizam, jer dovoljno je samo jedan milimetar da se promaši u modelovanju portreta, da to ne bude autentično, da bude neprepoznatljivo. Defintivno smo morali kada je tako nešto, da se urade čak i dva test portreta pre izlaska u javnost – kaže Branislav.

Figure, koje je radio tim Branislava Crvenkovića, prepoznatljive su u flmovima Kralj Petar, Sveti Georgije ubija aždahu, serija Čarape Kralja Petra. Jedan od veoma bitnih projekata je film „Gospodari pakla“.

– Zajedno sa američkim timom radili smo na američkom horor filmu „Gospodari pakla“, koji izlazi ove ili sledeće godine, koji je rimejk horora s kraja 80.-tih godina. Mogu reći da mi nismo zaostajali u znanju i veštinama za američkim timom, kada su u pitanju ti specijalni effekti – dodao je Branislav.

Bransilav u saradnji sa vajarem Zoranom Ivanovićem trenutno radi na realističnoj figuri Nikole Tesle za Muzej Nikola Tesla u Beogradu, a završili su figurinu Edit iz animiranog filma Technotise Alekse Gajića. Takođe, rade na prototipu figurine strip junakinje Catclaw, čiji je autor strip crtač Bane Kerac, a Catclaw će biti u istom duhu kao i Edit.

Autor: LZS

Leave a Comment