Na Zlatiboru ima vukova što je obradovalo lovce za predstojeći Sabor lovaca

U lovištu lovačkog udruženja “Zlatibor”, prema rečima Miluna Melovića iz stručne službe LU “Zlatibor”, ima oko deset jedinki vuka. Ta vest je obradovala lovce, koji će se na ovoj planini sastati od 24. do 26. februara, da obeleže 41. Sabor lovaca, u okviru koga će biti sproveden lov na vuka i proslava 120 godina postojanja.

– Stara izreka kaže “padne sneg i otkrije tragove”. Tako smo utvrdili da na teritoriji našeg lovišta imamo oko deset jedinki vuka, s tim što oni stalno prelaze određene razdaljine i ne možemo tvrditi da su stalno sve jedinke u našem lovištu. Nedavno je naša kamera na jednom od stotinu hranilišta za jelene snimila vuka, a prema tragovima utvrdili smo da se radi ukupno o tri vuka, koji su posetili ovo mesto – kaže Melović.

Inače, veće štete vukovi ne prave u selima lokalnog stanovništva, ali je, na žalost, jedna košuta stradala.

– Naše udruženje je u poslednje dve godine naselilo 48 jelena, a još 12 se nalazi u prihvatilištu, koji će biti pušteni krajem juna ili početkom jula. Jedna košuta je stradala od vukova, ali to se moglo i očekivati, to je prirodni proces. Prisustvo predatora je dobro, ali nam odgovara da bude što manje štete iz razloga što još uvek naseljavamo jelene. Populacija nije dostigla optimalnu brojku – kaže naš sagovornik.

U toku godine Melović kaže da je dozvoljeno da se odstreli pet vukova u ovom lovištu, pa se lovci nadaju da će na predstojećom lovu na vuka, koji će biti organizovan 26. februara, imati uspeha, za raziliku od prethodnih godina.

– Verovatno će se lov organizovati na terenu koji obuhvata teritorije mesnih zajednica Branešci i Jablanica, jer se upravo u tom području nalazi uzgajalište za jelene. Takođe, dozvoljen je odstrel i lisice, kao i šakala koji su u ekspanziji – rekao je Melović.

On je dodao da na teritoriji njihovog lovišta imaju i tri medveda koji su označeni i koji se prate. Naravno oni su zabranjeni sa lov, a trenutno su u hibernaciji.

Autor: LZS, foto: LU Zlatibor

 

Leave a Comment