Manje proizvođača, ali kvaliteta na pretek

Posle dve godine u porti crkve Svetog Ilije u zlatiborskom selu Mačkat u naredna tri dana održava se Sajam suvomesnatog mesa „Pršutijada“. U odnosu na prethodne godine, ova „Pršutijada“ je bila malo siromašnija sa brojem izlagača, ali kvalitet svakako nije izostao. Svoje suvomesnate đakonije izložilo je 12 proizvođača iz Zlatiborskog okruga.

Ove godine su se birale najbolje goveđa i svinjska pršuta. Stručni žiri odlučio je da za najbolju goveđu pršuti proglasi proizvođača Dragoljuba Šopalovića Mačkata, a nagrada za najbolju svinjsku pršutu je otišla u ruke Aleksandar Radojičić iz Mačkata.

– Ovde nema loše pršute, sve su dobre. Možda se moja izdvojila zbog dobre sirovine, dobro usoljena i nije presušena. Proces sušenja traje preko 30 dana – kaže Dragoljub Šopalović, dobitnik nagrade za najbolju goveđu pršutu.

Proizvodnju pršute u ovom domaćinstvu je započeo Dragoljubov otac Petar, a naslediće je sinovi Petar i Ivan, kao i njihova deca.

– Imamo naše bikove. Deda više nije živ, ali od njega je sve počelo. Mi nastavljamo tradiciju, a nadam se da će i naša deca Lazar i Iva nastaviti. Najbolja goveđa pršuta, leđnjača, od metar, prodaje se za 3.500 dinara, a od bita od 2.500 do 2.800 dinara – kaže sin Petar.

Jovana Radojičić iz domaćinstva koje je proglašeno za proizvodnju najbolje svinjske pršute, kaže da ov priznanje mnogo znači.

– Ja sam od malih nogu u ovom poslu, pomažem roditeljima zajedno sa braćom. Moj pradeda Velimir je počeo da se bavi proizvodnjom, pa deda Živorad, tata Aleksandar i sada ja, dvojice braće i sestra ćemo sigurno nastaviti da proizvodimo pršute i kobasice – kaže Jovana.

Miliji Brković je uručena specijalna nagrada za posvećenost Pršutojadi.

Miloje Rajović, zamenik predsednika SO Čajetina, kaže da je ovo prilika da se ponovo suvomesnati proizvodi nadaleko čuju.

– Kao opština dosta ulažemo u turizam i poljoprivredu. Posledica toga je otvaranje škola i vrtića u zlatiborskim selima, a samim tim sve više beba – rekao je Rajović.

Turisti su počeli polako da pristižu i pazare pršute, čvarke, slanine i sve što se moglo naći na štandovima.

– Na Zlatiboru boravim i čula sam za ovaj sajam. Znam da se ovde uvek prodaje kvalitetna roba, pa smo došli da pazarimo. Jedino su cene malo poveće – kaže Tatjana iz Novog Sada.

Cena za kilogram goveđe pršute treba izdvojiti od 2.500 do 2.800 dinara, za svinjsku pršutu 1.600 dinara, slaninu 1.000 do 1.400 dinara, kobasice od 1.600 do 1.800 dinara, čvarke 1.800 dinara, a za ovčiju stelju od 1.600 do 1.800 dinara.

Ko želi da proba specijalitete ispod sača za porciju od sarme ili kupus sa koleniciom treba da izdvoji po 600 dinara. Obrtali su se i prasići i jagnjići na ražnju, koji su služeni u šatri pored. Za kilogram jagnjećeg pečenja porebno je izdvojiti 3.000 dinara, a za svinjsko 2.500 dinara. Kafica pod ovom šatrom je 200 dinara.

Sajam traje do 12. februara, kada će biti izvučeni dobitnici pršute, kobasica i slanine.

Autor: LZS

Leave a Comment