Evropski kup u raftingu na Đetinji počinje u subotu

U Užicu će se od 19. do 21. maja održavati Evropski kup u raftingu, koji će se bodovati i za Prvenstvo Srbije. Organizatori su Svetska rafting federacija, NSD Liman i Rafting savez Srbije uz pokroviteljstvo Grada Užica.

Na ovom takmičenju prijavljeno je 20 posada i osim učesnika iz Srbije, takmičenje na reci Đetinji okupiće i raftere iz Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Italije i Francuske. Očekuje se oko 20 posada, od kojih su najmogobrojniji timovi iz Italije, ukupno 4, a učestvovaće i tri paratima, iz Srbije, Italije i Bugarske.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovog takmičenja na Đetinji, i posebno je iskazao čast što će biti prisutan i predsednik Svetske rafting federacije, Danilo Barmaz.

– Ovo takmičenje bilo je planirano za prošlu godinu, ali je odloženo zbog nepovoljne hidrološke situacije. Vatrogasci uveliko uređuju tok reke na potezu od Ade do Kožare, na kojem će se održavati takmičenje – rekao je Stojadinović.

U subotu od 9 časova počeće takmičenje u slalomu, u paralelnim vožnjama po dva tima, dok je spust planiran za nedelju od Gradske plaže do Ade u dužini od 4 km.

– Prvi put smo na Đetinji, reci koja ima veliki potencijal za ovakve sportove, koju krasi jedan od najlepših kanjona u Srbiji, gde ima mogućnosti za visoki rafting. Ideja nam je da u Užicu organizujemo i trku Svetskog kupa. Đetinja svakako ima potencijala i za turistički rafting – rekao je Boris Prujakov, predsednik Rafting saveza Srbije.

Autor: LZS

Leave a Comment