Doživeti sve lepote Zlatibora na poseban način

Jedan od najlepših načina da se obiđe Zlatibor i upoznaju sve njegove lepote, obiđu prelepi vrhovi i zatalasana brda, zelene livade i borove šume, zaviri u svaki kutak, svakako je jahanje. s Sportsko i rekreativno jahanje jedna je od najpopularnijih aktivnosti u kojoj mogu uživati sve generacije. Ovakav vid aktivnosti predstavlja pravi užitak za sve posetioce Zlatibora zbog prelepih planinskih pejzaža i svežeg vazduha. Na pogodnim zlatiborskim terenima u sportskom i rekreativnom jahanju konja može se uživati na nekoliko lokacija, ali i sami da osmislite svoju rutu. Vlasnici škola jahanja i konja kažu da je jahanje pruža osećaj slobode, da je veoma inspirativno i što je najvažnije utiče na psihičko i fizičko zdravlje. Kažu da jahanje jača telesnu muskulaturu, poboljšava koordinaciju i pokretljivost, oslobađa od stresa.

Kao što smo već rekli postoji više staza za jahanje. Najomiljenija među posetiocima je jahanje konja do Spomenika na Glavudži, jer se sa vrha brda pruža predivan pogled. Put se može nastaviti ka Čigoti preko cvetnih livada i pašnjaka. A u ponudi bilo za sportsko ili rekreativno jahanje, za početnike ili iskusne jahače imaju izdresirani konji, a za decu i poni.

Ergele i konji

Postoji više ergela i rančeva na Zlatiboru gde se mogu iznajmiti rasne konje za jahanje. To su dva ranča “Zova” i “Farma”, kao i na nekoliko lokacija u centru Zlatibora u ergeli Milinković, na Obudovici iznad pijace, kao i u “Dino parku” za najmlađe.

Konji ergela „Milinković“ mogu se naći na livadi kod restorana „Koliba kod Milunke“, a vlasnik ergele je licencirani instruktor jahanja sa višegodišnjim iskustvom. U ergeli „Milinković“ na raspolaganju su individualni ili grupni časovi jahanja. Konji se mogu iznajmiti za terensko jahanje, a za turiste koji nisu zainteresovani za časove ili terensko jahanje, već bi samo da se oprobaju u ovom sportu ergela organizuje kratke ture.

Vlasnik ove ergele je Bogdan Milinković, koji se ovim poslom bavi skoro dve i po decenije, a školu jahanja ima od 1999. godine.

Zavoleo sam konje još kao dete. Moja baba Stana se pedesetih godina prošlog veka bavila rentiranjem konja turistima i vožnjom zapregama. Sada imam štalu sa 16 grla, pretežno bosanski brdski konji, jer su otporni na bolesti i na surove uslove života. Od azijsko-mongolskog konja je ova rasa nasledila izdržaljivost i snagu, a od arapskog temperament i pleminitost – pričao je Bogdan, a za svoje pleminite životinje obezbedio je dobru drvenu štalu sa patosom sa blagim padom, radi lakšeg čišćenja, koja je suva, čista i topla.

Za dresuru konja je bitno da počne da se radi sa njim dok je još ždrebe, u smislu vođenja, stavljanja ulara i pomalo sedla i uzde, kao i da prima komande, da zna kada se hrani i da prihvata čoveka kao gazdu. I što je najbitnije je da je oprema kvalitetna, da su sedlo i am udobni, da ne bi žuljalo konja, jer bi ga to ometalo i teže bi slušao komande.

Uspešno osvoje znanje jahanja prenosi na decu, pa su neka početnici izrasli u elitne jahače. Uzrast sa kojima radi je od 3 do 50 godina.

Pored škole jahanja, Bogdan ima drvene saonice i fijakere, koje koristi u turističke svrhe.

Telefon na koji se mogu dobiti sve informacije je +381 (0)64 27 89 066.

Konji za jahanje se mogu iznajmiti na ranču “Zova”, koji se nalazi na nepuna  dva kilometra od centra Zlatibora. Ovaj ranč svim posetiocima pruža izvanredne uslove za sportsko i rekreativno jahanje, a i da jednostavno i brzo savladaju veštinu jahanja. Zaljubljenicima u avanturu i izazov na raspolaganju je škola jahanja, mogućnost terenskog jahanja, kao i iznajmljivanje kočija i fijakera. Telefon za kontakt je: 064 466 01 29 ili 064 290 15 08.

Ranč „Farma Zlatibor“ nalazi se pored magistralnog puta Beograd-crnogorsko primorje, nedaleko od centra Zlatibora. Ranč ima registrovan konjički klub, ergelu konja i školu jahanja. Raspolaže sa 25 registrovanih konja i četiri ponija. U okviru konjičkog kluba i škole jahanja postoje treneri sa licencom za obuku u jahanju i dresuru konja. Na ranču „Farma“ pored rekreativnog jahanja moguće je učiti različite veštine sa konjima, voziti se kočijom ili upravljati kočijama i zapregom, sve uz stručni nadzor i pomoć trenera. Telefon: 031 845-425 ili 031 3841 635.

Svi treneri jahanja da jahači mogu u početku dobiti upalu mišića, zbog fizičke aktivnosti i aktiviranja svih mišića, i da zbog toga ne treba da se odustane na početku. Preporučuju da se unosi dovoljno tečnosti pre jahanja i da se ima rezerve vode kod sebe, naročito u letnjem period. A ono što je najvažnije je da jahači početnici slušaju uputstva svojih instruktora i da se pridržavaju njihovih saveta. Ti saveti se odnose na to kako da se ophodite prema konju, kako da ga ne uznemirite, kako da proverite da li je sva oprema sigurna i čvrsta, na prvom mestu sedlo, koje je ključno za ostanak na konju i izbegavanje pada. Tu je i kontrola kretanja konja, gde postoje određeni pokreti  koji se koriste za podsticaj konja na određeni način kretanja. Važno je da se sedi ispravno, ne ukočeno ali dovoljno čvrsto, da se gleda pravo i pete drže spuštene na uzengije. Uzde se drže u rukama dok su one uz telo pod pravim uglom. Jednostavnim pritiskom nogu na telo konja izdajete mu naredbu da krene u šetnju ili u trk. Ako ste početnik jahanje je najbolje otpočeti uz komandu koja konja pokreće na lagani hod, a laki galop je verovatno najveća brzina koju ćete iskusiti tokom rekreativnih tura. Iskusni jahači već znaju kako da pređu i u galop. Važno je, ističu treneri, imati na umu da kontrolisanje uzdi ne čini gazdom, ali njihovo korišćenje na pravi način može obezbediti harmonično jahanje i odnos između konja i vas. Najvažnije je želja da se nauči jahanje, a svakako bi valjalo imati i po neku kockicu šećera za konja.

Čas jahanja od 45 minuta je od 1.200 do 1.500 dinara, dok terensko jahanje 75 minuta košta oko 3.000 dinara. Za početnike cene zavisno od dužine maršute je od 500 do 1.200 dinara.

Utisci turista

Turisti rado koriste ovaj vid rekreacije, a posebnu radost predstavlja za decu.

Nikada do sada nisam jahala, a sada sam sela na velikog konja. Osećaj je fantastičan. Malo me je bilo strah, ali uz instruktora polako sam prestala da se plašim. Jahanje je jedan od lepših rekreacija – kaže Svetlana Kovčić iz Beograda.

Zatekli smo i dvoje dece da uživaju na ponijima.

Sin se više plašio do ćerke da priđe poniju. Ali, je uspeo da savlada strah kada smog a stavili u sedlo. Evo, sada je potpuno srećan, dok ćerka već treći put ovih dana jaše. Oduševljena je. Vodič konja je veoma pažljiv – kaže Tamara Janković iz Niša.

Janko Stanisavljević iz Beograda na Zlatibor često dolazi.

Kada god dođem na Zlatibor koristim prilku da iznajmim konja za jahanje. Obilazim Zlatibor, uživam u ovoj prelepoj prirodi. Imam konja koga posebno volim i mislim da smo već uspostavili neki poseban odnos. Konj je prelepa životinja, a jahanje je najlepši sport – kaže Janko.

Jahanje u bilo kom godišnjem dobu na Zlatiboru pruža posebno zadovoljstvo i uživanje.

Autor: LZS

 

 

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i TO Zlatibor na ustupljenim fotografijama. 

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Comment